Plynové lampy v Nerudově ulici

Praha, 10. prosince 2009: Dnes byly slavnostně rozsvíceny plynové lucerny v první polovině Nerudovy ulice v Praze na Malé Straně. V příštím roce by měla být plynovými lucernami osvětlena celá Královská cesta. Město Praha zavádí historické plynové osvětlení do pražských ulic od roku 2002.
„Letos jsme poprvé zavedli plynové osvětlení na Malou Stranu a dnešní rozsvěcení první části Nerudovy ulice je pro nás nástup do finiše na Královské cestě. Příští rok chceme doběhnout až do cíle, k Pražskému Hradu,“ řekl náměstek pražského primátora Pavel Klega.
V roce 2009 byla ralizována výměna elektrických luceren za plynové poprvé na Malé Straně. V Mostecké ulici a na Malostranském náměstí bylo instalováno celkem sto jedna luceren. Jako poslední byly v listopadu instalovány plynové lucerny (46 kusů) v první polovině Nerudovy ulice.
Město Praha zavádí historické plynové osvětlení do pražských ulic od roku 2002. Prvních devět plynových luceren bylo zprovozněno v ulici Michalská. V současné době je v provozu přes 500 lamp, nejvíce v Celetné a Rytířské ulici, na Ovocném trhu a Malostranském náměstí. V příštím roce by měla být plynovými lucernami osvícena celá pražská část Královské cesty, tedy od Prašné brány až na Hradčanské náměstí. Z této cesty v tuto chvílí zbývá plynovými lucernami osadit Karlův most a vrchní část Nerudovy ulice (od ulice Jánský vršek) a ulici Ke Hradu. Podle náměstka pražského primátora ing. Pavla Klegy město Praha do budoucnosti uvažuje o zavedení plynového osvětlení i na Zámeckých schodech, v ulici Na Kampě a na Velkopřevorském náměstí.
Zavádění plynového osvětlení realizuje společnost Eltodo EG a spravuje společnost Eltodo Citelum, která od roku 1999 spravuje v Praze veřejné osvětlení. Investorem je hlavní město Praha. Výstavba plynového osvětlení (především rozvod plynu) probíhá většinou v listopadu, aby byl turistický ruch výkopovými pracemi co nejméně omezen.
Jan Rafaj, tiskový mluvčí skupiny Eltodo