Eltodo nasvítilo Národní památník na pražském Vítkově

Praha, 14. 11. 2011: Dnes v 16 hodin byl při příležitosti světového dne diabetu nasvícen modrým světlem Národní památník na Vítkově. Nasvícení zaplatila a realizuje společnost Eltodo-Citelum a bude trvat do dnešní 23. hodiny.

Modrá je oficiální barva celosvětové federace boje proti onemocnění cukrovkou, proto se každoročně vždy 14. listopadu po celém světě modře nasvěcují dominanty různých měst. Tato aktivita má přitáhnout pozornost veřejnosti k problematice diabetu, zvýšit povědomí lidí o příznacích, zlepšit včasnou diagnostiku a podpořit diskusi o posílení prevence diabetu.

Osvětlení památníku realizuje společnost ELTODO – CITELUM ve

spolupráci se společností PHILIPS. V roce 2009 společnost ELTODO – CITELUM

realizovala osvětlení metronomu na Letné, loni modrým světlem nasvítila

Týnský chrám a letos nově zrekonstruovanou jezdeckou sochu Jana Žižky na Vítkově.

Osvětlení je provedeno pomocí reflektorů s technologií LED, která umožňuje mimo jiné plynulý přechod mezi libovolnými barvami. Pro zvýšení atraktivity

osvětlení jsou pužity různé dynamické sekvence.

V současné době je na celém světě více než 300 milionů lidí trpících diabetem. U dalších 350 milionů lidí se s velkou pravděpodobností diabetes také rozvine, jsou v tzv. rizikové skupině. Mezinárodní diabetologická federace (sdružení pro diabetes) odhaduje, že do roku 2030 bude ve světě žít téměř půl bilionu diabetiků. Počet nemocných diabetem za uplynulých 30 let vzrostl přímo enormně, což významně zasáhlo také rozpočty na zdravotní péči obyvatelstva ve všech zemích. Diabetes je jednou z několika nemocí, které sice nejsou nakažlivé, avšak mohou vážně ochromit systém zdravotní péče a postupně se stávají vážnou překážkou ekonomického rozvoje zemí.

Viz.: www.dendiabetu.czhttp://www.dendiabetu.cz/

Jan Rafaj, tiskový mluvčí skupiny Eltodo, tel.: + 420 261 343 748