Lampář na Karlově mostě

Praha, 25. prosince 2011: Jako každý rok bude i letos část plynového osvětlení na Královské cestě v Praze rozsvěcovat ručně lampář. Letos bude od soboty 26. listopadu až do Štědrého dne pravidelně po 16 hodině rozsvěcet plynové lucerny na Karlově mostě.

Plynové osvětlení je stejně jako elektrické zapínáno automaticky, ale před Vánoci jej ručně  pomocí lampářské tyče rozsvěcuje lampář v historickém kostýmu. Pražané a turisté se s ním mohou fotografovat a mohou si vyzkoušet lampy zapnout. Zejména turisté z Japonska tuto možnost využívají.

Město Praha zavádí historické plynové osvětlení do pražských ulic od roku 2002. Prvních devět plynových luceren bylo zprovozněno v ulici Michalská. V současné době je v provozu přes 500 lamp, nejvíce v Celetné a Rytířské ulici, na Ovocném trhu, Karlově mostě, Malostranském náměstí a Nerudově ulici.

Zavádění plynového osvětlení realizuje společnost Eltodo Citelum, která od roku 1999 spravuje v Praze veřejné osvětlení. Investorem je hlavní město Praha.

Plynové osvětlení dotváří charakter historického centra Prahy a významně přispívá k jeho historické atmosféře. Nejmarkantněji je rozdíl mezi elektrickým a plynovým osvětlením vidět na Malostranském náměstí, kde jsou instalovány oba typy osvětlení.

Historické osvětlení využívají i další evropské metropole. Největší počet, téměř 40 tisíc lamp, je provozováno v západní části Berlína (tam nebyly nikdy úplně zrušeny), dále jsou používány v Drážďanech, Lipsku, v Londýně před Buckinghamským palácem, v Dublinu, Záhřebu nebo Krakově.

Plynové osvětlení v Praze se poprvé rozsvítilo v roce 1847,  celkem 200 lamp na Starém a Novém Městě, v roce 1848 bylo 150 lamp instalováno na Malé Straně včetně Nerudovy ulice.

Jan Rafaj, tiskový mluvčí skupiny Eltodo