Petřínská rozhledna se v sobotu u příležitosti Dne dětské onkologie rozzáří zlatě, ELTODO kvůli tomu přeprogramuje systém nasvícení

Praha, 12. února 2016 –  Petřínská rozhledna změní v sobotu 13. února barvu svého nasvícení. U příležitosti Dne dětské onkologie  ji společnost ELTODO, která zajišťuje správu veřejného osvětlení v Praze, osvítí zlatě. Cílem Dne dětské onkologie, jehož je speciální nasvícení rozhledny součástí, je šířit povědomí o problematice dětských nádorových onemocnění.

V základním režimu se Petřínská rozhledna nasvěcuje kombinací teple a studeně bílého světla. V loňském roce zde společnost ELTODO vyměnila standardní svítidla za nové osvětlení s technologií LED, což výrazně snížilo náklady na energie a také umožnilo měnit barevné kombinace nasvícení. „Abychom dosáhli zlatavého odstínu, celý systém na sobotu přeprogramujeme, “ uvedla Mona Sandescu, předsedkyně představenstva ELTODO. „Jsme rádi, že můžeme i my pomoci podpořit dobrou věc,“ dodala Sandescu. Rozhledna bude zlatě nasvícena od 17. hodiny až do půlnoci.

Den dětské onkologie si v únorových dnech připomíná celá Evropa. V Praze je v jeho rámci připraven široký program, jehož prvotním cílem je odtabuizovat problematiku dětských nádorových onemocnění napříč společností. „Spojení se zlatou barvou vzniklo před mnoha lety v USA, kdy skupina rodičů onkologicky nemocných dětí hledala barvu, která by vystihovala danou problematiku. Zlatá jako celosvětový symbol dětské onkologie byla vybrána proto, že zlato je nejdražším kovem a stejně tak naše děti jsou nám tím nejdražším,“ uvedla MUDr. Lucie Cingrošová z Kliniky dětské hematologie a onkologie Fakultní nemocnice Motol a členka rodičovského sdružení Haima CZ, které v České republice Den dětské onkologie pořádá.