V krajských městech se dokončují stanice pro spuštění „internetu věcí“

Praha, 4. dubna 2016 – V krajských městech se právě dokončují stanice pro spuštění sítě M2M technologie Sigfox, tzv. „internetu věcí“. Společnost Vegacom, která má realizaci stanic na starosti, jich vybuduje zhruba tři stovky po celé republice. Pro všechny lokality  jsou využity stávající vysílače, které budou  osazeny potřebným technologickým vybavením.  Internet věcí umožňuje, aby prakticky kterékoliv zařízení nebo předmět mohlo vysílat informace přes internet, což pomůže usnadnit a zefektivnit celou řadu činností každodenního života. Stanice v krajských městech pokryjí zhruba 50 % populace.

Praha, Brno a Ostrava. Zde se již „internet věcí“, s nímž jde monitorovat volná parkovací místa, pohyb železničních vagónů a mnohé další aktivity, rozběhl. Další stanice pro jeho zavedení se právě dokončují v Českých Budějovicích, Hradci Králové, Jihlavě, Karlových Varech, Liberci, Olomouci, Pardubicích, Plzni, Ústí nad Labem a Zlíně. Sítí M2M technologie IoT Sigfox společně pokryjí Českou republiku společnosti T-Mobile a SimpleCell Networks.

„Ve velkém probíhají průzkumy a projektové práce. Pro stanice sítě IoT Sigfox se využívají stávající vysílače, které nyní naši technici osazují potřebným vybavením a technologiemi,“ popisuje průběh prací Ing. Kamil Chudada ze společnosti Vegacom, která zajišťuje výstavbu sítě. Firma se podílela i na pilotním projektu. V jeho rámci vznikly tři vysílače, na nichž byly testovány technologické a praktické možnosti řešení Sigfox.

Pro pokrytí celé České republiky sítí M2M bude třeba vybudovat zhruba  300 stanic. Práce na jejich vzniku by měly probíhat minimálně po dobu roku 2016. Společnost Vegacom se bude následně starat také o jejich servis.