Národní dům – když vzpomínky ožívají

Dne 20. listopadu 2014 se v hlavním sále Národního domu konala další tisková konference týkající se probíhající rekonstrukce budoucího Grandhotelu Ambassador – Národní dům.

Secesní nárožní třípatrový Národní dům, který byl slavnostně otevřen v roce 1901, a nese prvky pseudorenesance a pseudogotiky, v současné době prochází náročnou a nákladnou rekonstrukcí.

Jednatel společnosti ELTODO, která Národní dům vlastní, Michal Prunar všechny přítomné informoval o průběhu rekonstrukce a potvrdil, že i nadále probíhá rekonstrukce podle plánu.

Aktuálně jsou prováděny následující stavební činnosti:

– oprava fasády a osazení oken, repase oken v přízemí, práce na kamenném soklu fasády

– restaurátorské práce – skleněný strop v sále, štuková výzdoba pokojů

– montáž jednotlivých technologií – vzduchotechnika, topení, elektro, voda

– SDK konstrukce a sádrové omítky v pokojích

– betonářské práce – jeviště, wellness, výtahové šachty

Michal Prunar také připomněl, že firma Eltodo pověřila na základě plné moci odborníky, společnost Axxos Hotels & Resorts, aby Národní dům provozoval. „Axxos se podílí na rekonstrukci od počátku. Zatím bylo proinvestováno 180 milionů, celková proinvestovaná částka by měla dosáhnout 400 milionů, a to do poslední kytičky a čokoládičky, které budou umístěny na hotelové pokoje,“ podotknul zástupce společnosti Eltodo.

Na tiskové konferenci vystoupil také Jan Motlík, generální ředitel Axxos Hotels & Resorts, pod jehož značkou bude objekt Národního domu provozován. Jan Motlík připomněl, že hlavní myšlenka celého projektu – vrátit Národní dům obyvatelům Karlových Varů – je stále aktuální. „Plánujeme otevřít Národní dům veřejnosti 1. května 2015. I proto připravujeme na otevření zajímavou akci – vrátíme se zpátky do 70. let, kdy Národní dům zářil v plném lesku, a to se vším všudy, včetně cen, platné v té době. Myslím že to bude krásné připomenutí zlatých časů našeho světoznámého lázeňského města, ke kterým se budeme maximálně snažit provoz hotelu směřovat.“

Jan Motlík neopomněl zmínit, že Grandhotel Ambassador Národní dům dá práci téměř sto padesáti lidem. Na dotaz přítomných novinářů, zda bude Národní dům také festivalovým centrem, uvedl: „Spolupráce s Mezinárodním filmovým festivalem vypadá nadějněji, než vypadala před rokem. Proběhla jednání s panem Bartoškou, Muchou i Lintimerem. Mimo jiné byly projednány i veškeré technické a realizační požadavky MFF. Doufáme, že se od příštího roku stane tato budova 3. pilířem v linii Pupp-Thermal-Národní dům.“  Veřejností diskutovaný název hotelu Grandhotel Ambassador – Národní dům Jan Motlík vysvětlil potřebou jak českého, tak mezinárodně respektovaného názvu. „Národní dům zůstane vždy Národním domem. Každá část klientely si z názvu ponechá to, co je jí příjemné. Cizinec se bude vracet do Grandhotelu Ambassador, Karlovarák do Nároďáku.“

Marketingový šéf Axxos Hotels & Resorts Josef Dlohoš přítomným novinářům představil paní Barboru Kubastovou – vítězku soutěže o nejhezčí historickou fotografii z Národního domu. Soutěž se uskutečnila na novém facebookovém profilu Grandhotelu Ambassador – Národní dům.

Paní Barbora zaslala do soutěže archivní fotografii babičky, Marie Kubastové, která v Národním domě pracovala společně se svým manželem, dlouholetým ředitelem hotelu, 28 let. Marii Kubastové, které do hotelu nastoupila v roce 1955, je nyní úctyhodných 92 let a zdraví jí už tolik neslouží. Při vzpomínce na léta prožitá v Národním domě se jí vždy objeví úsměv na tváři a velice ráda vzpomíná na léta strávená v tomto hotelu, především pak na vyhlášené varieté Orfeum.

V hlasování fanoušků stránky získala zmíněná fotografie více než 330 hlasů a suverénně tak celou soutěž, jejíž hlavní cenou je účast na gala otevření a slavnostní večeře pro dva, opanovala.

„Přišli jsme s manželem do Karlových Varů z Mariánských Lázní v polovině padesátých let. Hotel znám jako své boty, byla jsem šatnářkou v Kakadu, uvaděčkou do hlavního sálu či kávovou kuchařkou,“ uvedla paní Marie Kubastová při osobním setkání se zástupci společnosti Axxos Hotels & Resorts. „Jsem ráda, že se Nároďák zase otevře. Pokud mi bude zdraví sloužit, moc ráda se přijdu podívat a zavzpomínat,“ uzavřela jedna z nejstarších pamětnic své krátké vzpomínání.

Ing. arch. Jan Fousek, hlavní architekt projektu Grandhotel Ambassador – Národní dům na dotaz novinářů uvedl: „Po všech analýzách a debatách jsme se společně dohodli na světlých barvách se zlacením jednotlivých zdobných prvků. Takto bude malba slavnostního sálu v největší možné míře přispívat ke vzdušnému a příjemnému ambiente celého prostoru.  Skutečně počítáme s tím, že první hosté budou v hotelu moci bydlet již v červnu 2015.“ Dle ředitele obchodního a marketingového oddělení společnosti Axxos Hotels & Resorts Josefa Dlohoše, je rezervační oddělení připraveno přijímat rezervace od března 2015, a to na všech 84 pokojů kategorie 4*Superior. „V současné době probíhá finalizace contraktingu s cestovními kancelářemi, práce na webu a další věci potřebné pro plynulý rozjezd hotelu,“ doplnil.

Na tiskové konferenci nechyběl ani primátor města Ing. Petr Kulhánek. „Můžu jen s potěšením konstatovat, že všechny naše dohody jsou stoprocentně plněny. A já si mohu jen výsknout, že se celý projekt zatím tak bezproblémově daří realizovat,“ dodal s úsměvem nejvyšší představitel města Karlovy Vary.

Do portfolia AXXOS Hotels & Resorts v současné době patří 8 hotelů, z toho pět přímo v Karlových Varech: Superior Spa hotel OLYMPIA, Boutique Spa Hotel AQUA MARINA, Superior Spa hotel MARTTEL, Wellness Resort RETRO RIVERSIDE a Golf & Spa Resort CIHELNY a další v Praze a Mariánských Lázních. Od příštího roku do tohoto portfolia kromě Grandhotelu Ambassador – Národní dům přibyde i další architektonická perla Karlových Varů – „Luxury Spa Hotel Wiener Werkstaetten Atlantic Palace“. Úhrnný obrat hotelů pod značkou AXXOS Hotels & Resorts za rok 2013 dosáhl 300 milionů korun.

Skupina společností ELTODO, kterou zastřešuje mateřská společnost ELTODO, a.s., patří již dvacet let k nejvýznamnějším českým elektrotechnickým společnostem s rozsáhlým polem působnosti. K nejvýznamnějším firmám ve skupině patří ELTODO, a.s., ELTODO-CITELUM, s.r.o., společnost Vegacom, a.s., a společnost ELTODO SK, a.s. Obrat skupiny Eltodo dosáhl v roce 2013 2,5 miliardy korun.

Media KIT:

Veškeré aktuální fotografie k Vašemu volnému použití naleznete zde:

Richard Štrégl, Eltodo, tel.: 602 203 236, mail: stregl@qanda.cz

Josef Dlohoš, Axxos, tel.: 778 421 678, mail: dlohos@axxos.cz