rl 22. 6. 2022

Rekonstrukce tunelu Jihlava

Na frekventované silnici I/38 byl po dobu dvou měsíců uzavřen tunel Jihlava z důvodu rozsáhlých oprav jeho stavebně technologické části. V úterý 21.6.2022 se tunel opět otevřel a je již v plném provozu. Zakázku v hodnotě 53,7 mil Kč jsme realizovali společně s naší dceřinou společností Energovod CZ a objednateli Ředitelství silnic a dálnic ČR byla předána ve stanoveném termínu.

Od roku 2004, kdy byl tunel uveden do provozu, se jednalo o první rekonstrukci tohoto typu. Práce na rekonstrukci probíhaly od 19.4.2022 za kompletní uzávěry, a řidiči tak museli využívat v obou směrech objízdné trasy.

Co vše se realizovalo?

Kromě stavebních oprav byla obnovena kompletní technologie tunelu včetně nového řídícího systému, automaticky řízeného LED osvětlení, kamerového systému, SOS hlásek, zálohovaného zdroje napájení a elektronické požární signalizace. Nově jsou před a za tunelem nainstalovány proměnné dopravní značení s bezdrátovou komunikací, napájené systémem solárních panelů a baterií. Na přání objednatele Ředitelství silnic a dálnic ČR byla navíc provedena oprava asfaltových povrchů v okolí tunelu.

Velké poděkování patří všem zúčastněným, kolegům, zástupcům objednatele za perfektní spolupráci a také řidičům a obyvatelům Jihlavy za trpělivost v souvislosti s uzavírkou.